Nuffnang

Wednesday, September 25, 2013

Perkhemahan Kelana Siswa Universiti Teknologi Malaysia (UTM)

Assalamualaikum...
halooo... hmm dah lame x update blog. been busy. final exam starts next week... and i'm dup dap dup dap about it. Time flew faster that i expected. kejap jer nak habis Semester nie. ok lah, nak dicerita, sebenarnya post kali ini is about my life in UTM KL. As a one of Kelana Siswa member, i had such a great experience mase g camping 21/9/2013 - 22/9/2013 yg lepas. First rasa mcm mmg xnk pegi ah sbb malas kot... then ter-pk. aku dah lame berpengakap and tiap kali camping pasti akan ade yg seronok yg they all buat to create memories together.




Sampai pagi... aktiviti mule time dah nak masuk tengahari... huhuhu... so first aktiviti kiteorang is backwood cooking. means masakan rimba! yayy!! aku suke bab nie.. hahhaaha... dalam pengakap. Setiap ahli pasti ade kumpulan. Kumpulan aku adalah Kyrel Rosli (me, ketua.. giler ah. heheh..) Afrina, Amy, Syafiq, Bani, Amirul, Acap. Bahan2 dah pun disediakan oleh Encik Rozaini. Ikan, tepung, telur, kentang. 4 menu perlu dimasak dan perlu dimakan sebagai makanan tengahari.. daripada yg x pernah masuk pengakap and yg pernah masuk pengakap. sume mcm dah biasa jer..  ok nk citer pasal memasak. haha panjang lebar plak kang aku berceloteh kat shini... XD group kiteorang masak paling cepat tapi Encik Rozaini xde ckp la plak group mane paling sedap masakannya.. huhu....


video

Masakan yg kiteorang masak sedap gak rasanya espcially roti lilit. senang jer buat. tepung + air jadikan doh.. then tmbh gula... pastu dulung and lilit kat kayu. pastu bakar kat bara... sampai gula yg diletak pada adunan tu turns golden in color. nyum! hehehhe..... SO! pas siap sume tu... baru En. Rozaini ckp ade makanan disediakan.. haha legaaaa..... ade air teh lagi. fuhh! makanan pon sedap! petangnya pulak kiteorang ada aktiviti yg kedua which is sistem base.

 Base 1: Simpulan & Ikatan. Dua orang abg pengakap kelana nie ajar camner nak buat ikatan Buku Sila, Bunga Geti, Tindih Kasih, dan Simpul Manuk. tapi kan... entah sape yg bgtau dorang nie aku Pengakap Raja. dorang nmpk aku terus ckp.. dia nak Pengakap Raja. x payah ajar dah. i was like.. hurmm okk.. hahahhaha.... siot jer.

Base 2: Cara mengira ketinggian pokok, lebar sungai, dan mencari arah angin. Abang yg mengajar nya mahu dikenali sebagai Pacat! yer pacat.. hmm mesti ade kisah disebaliknya kan? ok kat sini pon same. dia nmpk jer aku terus ckp.. alaa dia nie dah Pengakap Raja.. malu lah nak ajar.. huhuhu.. aku kene lagi.. aiyoooo!!!!

Base 3: Menggunakan kompas dengan betul dan mencari arah menggunakan kompas. Sebenarnya aku sendiri xtau nk gune kompas camner tp pas dapat tau camner nk guna.. haha ok senang and mudah paham.. best gak... hmm dia ajar camner nak cari arah mata angin dan camner nak cari arah kedudukan kita DAN JUGAK camner nak pegi ke sesuatu tempat berdasarkan bearing yg diberi... 


selesai Sistem Base then we move on to the next activity. this one is called Halangan Komando. it's all about BekerjaSAMA! they all saje je nk uji tahap kerjasama kiteorang camner... last2 sume buat hal sendiri tapi ade jugak lah yg saling tolong menolong termasuk aku. ngeee.. XD
Kesudahannya begini lah rupa. hahah.. sume dipaksa berendam dalam nie. sebelum tu bergambo dulu. aiyaaa... but seriously ade pacat dalam nie. pas dah habis aktiviti nie sume g mandi sungai plak. and on my way to the river terasa ade benda kat lengan kiri, tgk2 pacat! arghhh... geli plak. huhu... T_T

video

Camp ni more to enjoy and have fun but also tambah ilmu pengetahuan especially kalau kalau tersesat and how to survive dalam hutan suatu hari nanti... dengan ape yg diajar.. we can survive! hahah.. yayyy... itu gunanya Pengakap nie.. XD basah 

Ok now tiba saat yg paling best.. hahaha... malamnya kiteorang kene buat persembahan. tiap kali camp mesti ade malam persembahan,. ni sbb nak bagi sume orang bergembira sebelum blk on the next day. dalam banyak2 group.. group aku and group Singh paling gempak.. but for me group dorang paling gempak.. pantun x bleh blah! hahahaha... meh tgk meh!


video
tapi sebelum tu kiteorang main Penyakit Berjangkit. entah aku main ckp jer. haahhaha... game nie mcm nie. salah sorang diserang penyakit misteri. MISTERI lah katakan.. hahhha.. then orang tu kene jangkitkan kat orang lain, orang yg kene tu plak kene buang penyakit tu and then buat penyakit yg baru... dan begitu lah seterusnya.... dan seterusnyaaa.... LOL...  yg atas ni bahagian Afrina/Pina kene jangkit.. dia nie mesti kene bahan. hahahha... siannnn.... then ade sambung ngan nya tapi xleh nak upload. error plakkkk! arghhhhhhh..... aku upload kat Facebook jer lah nampaknyaa... huhuhuhu.... 

Selesai sudah malam kebudayaan... sume kene tido... cara dorang soh tido mcm ade motif.... aku agak mesti ade buru hantu; so-called. so aku pon tido lah dengan penatnya... tapi dak2 lain memekak lagi... tido2, then sedar pukul 12.45 tgh malam! bapak ahhh... mengacau betul. hahaha.... mcm biasa buru hantu nie diletakkan sorang2 di tempat yg tertentu. kononnya kata dorang tmpt jauh dalam hutan.  ceh... hmm aku xlah takot mane... sejuk adelah... bile time aku duduk sorang bawah pokok. tido ah ape lagi... malas nk layan game nie. hihhihi... ber-minit lamenya sume diarah bukak mata and berkumpul balk  kt depan dewan.. tut tut abang fidd ckp ade yg hilang. ah sudahhhh... dicari2 rupanya Afiq yg hilang. k aku agak dorang yg sorok dia... sume kene cari dia... cari2 then jumpe. perghh lega! pastu sume then baru lah leh sambung tido. wuhuuuuu!!!!

Hari Kedua

Bangun pagi... solat subuh. ade yg x bgn solat. time bersenam,,, aku volunteer diri ke depan. buat senaman and yg lain ikut. huhuhu.... selesai sume tu then sume kene denda. bumping 20x. aku mane larat! bukannya kuat pon.. huhuhu... sampai skang sakit lagi nie.. x rehat rehat pon. T_T aktiviti yg seterusnya is Pertolongan Cemas. ni part yg aku paling suke... ye la kan medic.. sape yg x suke.. hehehe... yg ni dia ajar pasal CPR and choking. dia ajar mcm mane nk buat CPR, dan cmner nk tolong orang yg tercekik. kemudian diberi situation which lead us to do CPR. sume bertuah dapat belajar nie termasuk aku... happy giler! 

mae begitu cepat. nak habis dah camp. aktiviti terakhir kiteorang adalah mandi sungai! wuhuuuu... ni sume suke. 


dengan berani nya aku bawak Xperia L aku tengah sungai semata2 nak amek gambar.. Alhamdulillah selamat dan tengoklah hasilnya! cantikkkk... ekekekekke....



 Sebagai kenangan.. semua bergambar same2.... huhuhu.. rindu semua ni... "Kenangan tidak boleh dibeli.."

Course mates aku yg pegi.. ramai! dorang nie sporting sangat... ngee!

 For the last time before berangkat blk... aku ke sungai nak amek shot terbaik since matahari/lighting mase tu sangat menggalakkan aku untuk bergambar. Cincin dijari diguna sebagai model. hoho ini hasilnya! cantik! *pujin diri sendiri* hahahha.... :')

Sunday, September 8, 2013

Mahathir Award For Global Peace

[28 Ogos 2013]
Mahathir Global Peace Foundation dan ucapan "Mahathir Award For Global Peace", telah memulakan langkah untuk berusaha ke arah keamanan dan mewujudkan sebuah dunia yang kita , diri kita sendiri ingin mewarisi dan terus selama-lamanya dan membina dunia yang aman untuk masa depan kita; generasi yang akan mewarisinya.



Mahathir Award For Global Peace adalah anugerah keamanan antarabangsa dikurniakan oleh Mahathir Global Peace Foundation yang ditubuhkan untuk menyumbang kepada usaha keamanan di seluruh dunia.

Yayasan ini telah dimulakan untuk mengakui sumbangan teladan dan usaha-usaha individu yang luar biasa dan organisasi yang telah berusaha tanpa memikirkan diri sendiri untuk keamanan dan kestabilan di negara-negara mereka sendiri atau di wilayah konflik terlantar di seluruh dunia.

Ia mengabadikan perbuatan mempertahankan dan melindungi yang lemah - ketabahan Tun Dr Mahathir bin Mohamad , Yayasan dan Anugerah ini dinamakan, dan untuk usaha beliau tidak henti-henti mengejar keamanan dan perpaduan antarabangsa. Sempena dengan pelancaran Anugerah itu, Mahathir Global Peace Foundation mengurniakan kepada kedua-dua Tun Dr Mahathir dan TYT Nelson Rolihlahla Mandela pengiktirafan sokongan keamanan global yang akan dibentangkan oleh Perdana Menteri Malaysia , Dato 'Sri Dr Mohd Najib bin Tun Razak .

Tun Dr Mahathir dianugerahkan kempen Sepanjang Hayat untuk Keamanan Global dan HE Nelson Mandela dianugerahkan kempen Sepanjang Hayat untuk Keamanan dan Kebebasan anugerah yang diterima bagi pihak Tuan Nelson Mandela Rolihahla oleh presiden semasa di Afrika Selatan, Jacob HE G. Zuma.

Presiden Afrika Selatan, Jacob HE G. Zuma.

Anugerah kempen Sepanjang Hayat kepada Tun Dr Mahathir dan TYT Nelson Mandela adalah bersesuaian dan apropos kerana kedua-duanya adalah tegas dalam membela keamanan dan perikatan mereka kembali kepada hari-hari lama sebelum Afrika Selatan mengadakan pilihan raya semua-bangsa demokratik yang pertama.

Tun Dr Mahathir , pengaruh yang besar, telah membuat sumbangan besar kepada perjuangan yang tidak berkesudahan untuk keamanan dunia dan sokongan berterusan beliau iaitu resolusi aman untuk faedah manusia dan merupakan salah satu suara yang paling tegas memperjuangkan keamanan di Afrika Selatan . Beliau berani membangkitkan dunia bersama-sama untuk memutuskan ikatan Aparteid bersama Mandela dalam perjuangannya kebebasan dunia.



Tuan Nelson Mandela adalah dianggap ikon global untuk keamanan dan kebebasan dan seorang yang seluruh dunia tahu dan menghormati untuk perjuangan legenda beliau untuk menubuhkan negara dan kaumnya bebas daripada belenggu menindas Apartheid.
Tan Sri Dato 'Sri Paduka Dr Lim Kok Wing, Penggerak dan Pengerusi Lembaga Pemegang Amanah Anugerah Mahathir untuk Yayasan Keamanan Global, adalah , begitu juga seorang peguam sangat terpuji keamanan melalui kempen besar beliau untuk keamanan global.

Pelancaran Anugerah Mahathir untuk Keamanan Global bertujuan untuk memberi inspirasi dan motivasi individu dan organisasi untuk berusaha ke arah pencapaian yang berterusan keamanan bagi manusia dan untuk membangunkan kepimpinan keamanan di kalangan belia - dalam masa kita dan untuk generasi akan datang.

Dari ini dan seterusnya detik bersejarah , Anugerah Mahathir untuk Keamanan Global akan dibentangkan setiap tahun oleh Yayasan kepada penerima yang layak usaha dalam kerja mereka ke arah keamanan inisiatif yang berani akan dihormati , diiktiraf dan diakui di seluruh dunia.




Monday, September 2, 2013

Bilik ku di Universiti Teknologi Malaysia

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

hai! so kali nie nk citer pasal diri aku plak.. k bukan pasal diri sendiri tapi pasal kehidupan kat Universiti Teknologi Malaysia International College nie... perghhh 2 kali aku berpindah disebabkan senior2 nak pindah masuk sini. First time mase tu dak2 LI pindah masuk. Aku ngn roomate diarahkan pindah ke bilik yang terdekat. Month later dapat tau kene pindah lagi. Kali nie sbb budak2 pompuan Degree nk pindah masuk. perghhh dah lah duk kat Blok lelaki plak tu! urghh... kacau betul! Then kenelah berpindah ke tingkat 3. Tapi yang bestnya kat bilik baru mmg lega and ok sgt! hahha.. knp? sbb dalam bilik nie senior tahun lepas tinggalkan barang2. Dia taknak lah kot. so aku amek byk! macam Baju kemeja, jaket kulit, and baju ape ntah, warna pensil, banyak lagi ah! hehehe.... jimat duit sbb pengalaman aku lepak ngn senior2 nie byk bg aku peluang. Peluang ape? "Berfikir tentang masa hadapan". Actually all the stuff i found really useful for Semester 2. so jimatlah duit aku nanti.. Alhamdulillah! XD meh tgk sikit bilik orang bujang!

Ni lah dia bilik aku (my-site) lah.. huhu... 

Papan kenyataan aku. ni ditampalnya. hehe bukan ape, cume some-times bile bosan and teringat kawan2 lama. aku tgk lah gambar2 nie.. huhu.. Miss Them Sangat2! xtau lah ape yg dorang buat skang nie.. X')


Key-chains on my bag. Paling suke yang burung tu. Cute x? hheheh XD

My bed yang macam katil penjara.. kot. huhu.. 

 Ni lah baju yang aku jumpe tu.. smart kan?! muat2 jer tapi ketat kat bahagian lengan.. heheh.. oops!
 
 Ni plak jaket kulit yang aku ckp tu... bleh tahan! x pernah ade benda macam nie. ekekekek..