Nuffnang

Friday, February 28, 2014

日本語教室(Japanese Class)

Assalamualaikum dan お会いできてうれしいです!

Eh Bahasa Jepun(この日本語は何ですか?) haa.... yes ini adalah bahasa Jepun! dan tulisan yang aku tulis dalam bahasa jepun itu adalah Hiragana (ひらがな) dan Kanji (漢字).. Kanji it's pretty hard because it is traditional Chinese Word. Too much character. Basically Kanji ni adalah ejaan pendek untuk Hiragana.. Aku belajar sikit jer Kanji sebab rasa tertarik... Aku ni suke Calligraphy.. nampak cantik bile tulis.. macam tulisan lama gituw.. ok lah so dalam Semester ni aku ada amek subjek tambahan which is Japanese Language. Mule-mule aku x minat pon dan x pernah belajar... tapi since minat aku yang mendalam dalam mempelajar bahasa asing nie, terus aku bersetuju masuk.. plus memandangkan aku x pernah belajar bahasa Jepun sebelum ni aku kenelah start daripada bawah.. serius weh first class dengan second class aku rasa macam nak drop balik but then I talked to myself and I know I'm not a quitter so aku kuatkan diri sambung jer lah kelas Jepun... eh panjang pulak entry.. haha... sebenarnya aku nak post pasal hari terakhir kiteorang semua dengan Sensei; Puan Ang. Masa tu last exam untuk kiteorang dan banyak lah bende menarik.. Too bad x sempat nak copy video Oral Assessment kiteorang from Sensei. haha sangat kelakar! それでは始めましょう

 Muaz 無礼に betul lah.... hahah... Mulut penuh dengan Sushi.. Rasa macam nak ショーロ sebab class Jepun dah tamat... sob sob...
4 orang jer pelajar perempuan dalam kelas ni... yang paling pandai tu ha yang baju biru tu.. bapak ahhhh... hahahah.... k jeles.

Untuk hari yang terakhir (最終日) ni Sensei (先生) ajar kiteorang buat SUSHI (寿司)!! wuhuuu pastu bleh makan! haha... a simple recipe yet so
おいしい!! 

 First step is that nasi yang sudah masak harus dituangkan sedikit cuka ke atasnya dan kemudian digaul sebati.. Ni untuk menyedap dan menaikkan rasa sushi tu nanti.. それを何ですか?


Kemudian untuk isi nya sensei letak crab stick and cucumber stick yang dipotong sedemikian so that's why dipanggil stick lah.. haha.. kbye.. 

Next step is to folding the sushi! Senang jer, cuma perlu mula dari bahagian hujung... pastikan guna penggulung seperti dalam gambar (boleh dibeli di Daiso; RM5 dan balut penggulung dengan pastic wrap so that the sushi wont get sticky). Cara gulungnya kene gulung -- tekan -- tarik -- ulang sampai habis... dan siap!



 Nak potong jadi macam sushi yang korang nampak kat kedai-kedai tu ada caranya jugak tau... sebelum potong, pastikan pisau yang korang nak guna korang bilas dengan air. Ni sebenarnya nak pastikan pisau tu takkan melekat dengan sushi time korang nak potong... 

Dan akhir sekali siap untuk dimakan! 


Monday, February 24, 2014

The Beauty Of Sunset

Assalamualaikum..

Pernah terfikir tak nak tengok matahari terbenam ditemani cahaya yang indah berwarnakan oren kekuningan di campur warna biru tua dan kelabu beserta awan pada waktu senja? Alhamdulillah aku sempat tengok matahari terbenam yang amat cantik buat pertama kali dalam hidup! Seriously cantik! It all happen on 21 February 2013 which is on Saturday... Sejak pagi memang cuaca dan cahaya cantik jer... Rasa cerah jer hari tu and rasa macam nak buat ape ape pon rasa tenang... Alright so here's the pictures yang sempat aku amek sebelum completely jadi malam haha..


 These two photos above was a couple hours before the sunset takes place. Nampak kan cahaya tu? smart sangat hihi... 




Sunday, February 23, 2014

Akad Nikah Nurul Syazwani Noh Omar & Hisyam Hedzril Nor Hashim

Assalamualaikum!

Alhamdulillah aku berpeluang hadir ke Majlis perkahwinan Nurul Syazwani Noh Omar anak kepada Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Y.B. Datuk Seri Haji Noh bin Omar dan seorang Professor Institute of Biological Sciences; Faculty of Science di Universiti Malaysia, Datin Professor Dr. Aishah Binti Salleh yang berlangsung di Concorde Hotel, Shah Alam pada 22hb Februari 2014 (Sabtu) yang lepas. Tak tau lah pulak Datuk Noh Omar ni kawan kepada ayah aku masa sekolah kat Sekolah Menengah Aminuddin Baki, 1977 dulu.. wahh... kagum aku sebab persahabatan antara ayah aku dengan kawan-kawan sekolah dia kecik sampailah skang tetap mengalir dan tak putus... Harap-harap aku pon macam tu jugak.. nak gak tgk anak kepada kawan-kawan aku ni kahwin.. heheh.. sape lah ye? Ok tanpa buang masa ini adalah beberapa gambar yang sempat aku amek masa wedding tu.. I'll let you guys decide whether all the photos cantik atau tak lah.. Lagipun I'm not a professional photographer pon.. hihi... XD


(gambar atas just as a cover photo k)

 Pelamin and all the decoration is decorated by Nas Great Idea so thumbs up! cantik sangat! for more information about Nas Great Idea or for booking please visit  http://www.nasgreatidea.com/













My father with his old classmate. They both friends with Datuk Noh Omar. Wahh who thought friendship does not last longer!



Lake Gardens, Shah Alam

Assalamualaikum!

   Sangat bersemangat aku sebab dah lama sangat x hangout dengan family walaupun kadang2 aku balik rumah from actually no i didn't really have that time to enjoy a moment with them. Alhamdulillah kali ni dapat bersama! hihi... So kiteorang pergi ke Lake Gardens, Shah Alam senang citer Tasik Shah Alam. haha... u know lah kan bile ada kamera bermacam boleh jadi.. haha...

Sangat suke gambar ni.. Mase ni aku tengah adjust lighting semua and in the meanwhile my mum ke depan nak tengok tasik and the surrounding areas. I tried to capture a photo sebab nak tengok warna gambar and secara kebetulan pulak kan menjadi.. Kene pula dengan mak aku yang sedang berjalan tu... wahhhh... hihi FYI my mum was a model; very long time ago!
 My second sister, my mum, my younger sister, my third sister, and my first sister... She's in Malacca.. live with her family there.. 



Saturday, February 22, 2014

Malam Apresiasi Gemilang 2

Assalamualaikum!

      Haa... lama dah aku tak blogging nie! kinda busy with study.. alright so the past couple days was a bless for me as i got to chance involved in so many things! This was my first time attend for MAG (a short form for Malam Apresiasi Gemilang). Dibuat di Kampung Pengantin Baru. Not really a photographer on that big event from Universiti Teknologi Malaysia, Kuala Lumpur but ya since aku ni blogger kan.. so of course lah nak bergambar... dengar tema dia BlackRose pon aku dah dapat imagine how beautiful the event was. So i grab DSLR and start shooting! thx to Afrina and Bobo sbb bagi pinjam kamera.. so sweet of you guys. kihkihkih.... alright so let's begin with our pictures shall we!



 My outfit of the night... haha... selfie dulu sebelum buat kerja.. ye la kan photographer kan jarang ada gambar sendiri.. #ehh =oo="




The light are so match with the area! perghh kalau untuk gambar pengantin cantik ni! haha..



Ketibaan tetamu kehormat majlis.


Since the place itself named/called as Kampung Pengantin Baru so the whole main decorations here are almost completely absolutely looks like it is made for a wedding ceremony. Even this guest book haha.. macam barang hantaran kan! 

 Bahagian tengah yg lelaki dengan perempuan tu dua dua suara sedap.. je t'aime je t'aime je'taime.. hahaha.. XD

 Alhamdulillah ramai yang hadir memeriahkan majlis ni!... see? cantik kan dorang decorate! cume nya lampu terlampau kuning.. huhu..







Ada banyak persembahan by the students here but i got only shot a few of them. Aku tertunggu bile mamat ni nak nyanyi Je T'aime.. bhahaha... come on man come on...



 Dalam banyak-banyak gambar aku rasa the best shot i got is this.. dengan muke fotogenik nyer plus with the lighting and background sangat sesuai. oh ya and his outfit. Matching!


Dua gambar atas ni pon cantik jugak.. heheheheh.... senyummmmm XD

video

video