Nuffnang

Thursday, February 12, 2015

Presentation Data Communication & Computer Networking

Assalamualaikum!

Ibarat sebuah diari tapi versi digital blog aku ni. I talk about what's happening in my life. Real-life awesome situation yang jadi dalam hidup aku. And for now, being as a college student is what makes me happy. Alhamdulillah setelah bertarung hampir 2 tahun setengah. Aku tinggal 1 sem jer lagi sebelum nak start interenship. Kat mana? Masih tengah mencari. Okay so kali ni pebenda plak? haa... jarang kan aku citer pasal student-life aku kat UTM ni.. hahaha.. So aku nk citer pasal presentation group project for Data Communication & Networking subject. Aku paling suka dengan project ni sebab dia ada melibatkan dengan perkara yang membabitkan penggunaan multimedia. Thanks to Puan Mercy sebab suruh kiteorang buat project yang macam ni.. kalau x silap, ini kali pertama eh DDPZ buat project camni? niceee...

 
Video yang dah siap berdurasi selama 7 minit. All edited by Zainor Fitri (Ketua) himself. Agak kelakar tapi penuh jugak dengan maklumat. Hahaha.... 

  Dengan hasil kretiviti Zainor Fitri alhamdulillah Puan suka dan begitu juga satu kelas! yeay! (fine skema ayat.) We got a good responses from her... and... a few more extra tips and correction from her about our video. But it's fine tho, for those who knew who is DDPZ. haa... (eh eh merepek plak)


Saje masukkan gambar ni.. hahaha.. sejak aku pakai Lenovo S960, selfie memanjang dengan kawan aku sorang ni Si Rodong (nama dia Amirul Badri, tapi nickname dia Mirol Sparrow, tapi ramai panggil dia Rodong; kawan as in Pahang accent).

Ini video yang Amin rakam.. mulanyer aku suruh dia amek gambar, alih2 dia rakam... patutler lama jer dia pegang phone aku.. haha... haaa amek masuk YouTube! hahaha....

Behind The Scene!

 
I was given a duty to be the "jurucakap" in this video, but then i realized how bad it was when i speak in English and s, Fitri himseld decided to do the role. Dan aku jadi cameraman.. hahaha.. way to go Fitri! You saved us! 


Baju biru tu aku, baju oren tu Azizi and depan tu Zainor Fitri.

video untuk presentation.. Kata Fitri ala-ala Majalah 3 gitu.. hahaha.. smart! lol

Monday, February 2, 2015

Dato' Siti Nurhaliza - Ulangtahun ke-11 #SitiZone3Dalam1

Assalamualaikum!

Haa... apa khabar semua? Harini aku nk cerita pasal #SitiZone3Dalam1. Eh apa tu? okay maksud dia pada 31hb January 2015 yang lepas telah berlangsung nya majlis ulang tahun #SitiZone yang merupakan Majlis Perjumpaan, Majlis Ulang Tahun ke-11 SITIZONE dan juga merupakan ke-11 kali anugerah yang telah dimenangi oleh beliau sepanjang tahun 2014-2015. Angka 11 banyak memberi makna pada Dato' Siti Nurhaliza ni. Event ni bertemakan "Back to School". Jom tengok apa yang jadi masa event tu k!

 Majlis bermula dengan Ikrar daripada Dato' Siti Nurhaliza. Panjang gak wooo ikrar dia. X ingat lah plak Ikrar dia. hiks...

 Kantin Sekolah SitiZone

 Cepat giler habis dowh.. bapak ah semua melapah in a few seconds! Aku dapat rasa cake. That chocolate moist cake was very super delicious tho.


 Dato' Siti Nurhaliza ajak semua orang yang lahir pada bulan January (sama bulan dengan beliau) untuk naik ke pentas dalam acara memotong cake. Berkeruman ha kau datang amek gambar.. haha.. xnk mampu aku nak nyelit.



Dalam majlis ni, Dato' Siti berperanan sebagai Ketua Pengawas Sekolah SitiZone.

Dato' K pulak berperanan sebagai Guru Disiplin Sekolah SitiZone. (photo by @hafizatanpictures)

Chedd Sebagai Pengetua Sekolah SitiZone.
 (photo by @hafizatanpictures)
Kak Rozi sebagai Penolong Ketua Pengawas Sekolah SitiZone. (photo by @hafizatanpictures)
Game pertama atau pun Kelas Pertama. ketua kene tulis setiap abjad kat belakang dak2 kelas dia then bgtau pengetua apa full sentence dia.



 Skip ke Kelas Kedua (Kelas PJK) pulak.. kali ni melibatkan semua orang dalam setiap kelas. Paling suka kelas ni.. hahaha.. so Pengetua Chedd bg kiteorang semua 5 tasks. First, "5 orang ahli kelas ber-posing tepi tangga" macam dalam gambar atas ni. hahhaha...

 Second, "Gambar sepasang couple bercinta monyet".

 Fourth, "Gambar ahli kelas berbaris".


And last but not least, "Wefie" satu kelas! hahaha.. oh ya forgot to mention that kiteorang Kelas Setia. Kelas Ketiga plak Kelas Sivik. Aku xde gambar tapi aku sebagai wakil aku naik atas. Soalan dia pasal Dato' Siti Nurhaliza, macam apa nama album 2007 dia, apa nama lagu dia, apa nama instagram dia, nama twitter dia and such. Aku kalah masa soalan pasal Twitter dia. hahaha..

Kelas terakhir adalah Kelas Seni & Reka. Lagi sekali aku naik atas pentas since dah yang lain malu sangat. hahaha... time ni dorang kata cameramen rakam sebab nak masuk MV Warna Dunia sekali. bapak.. menggelabah aku sebab dorang suh miming sekali. aku dengan x berapa tau lirik dia tunduk jer bawah. hahahhaa... ok lah berleter plak, so kali ni buat apa? ok so we were given a bunch of colorful plasticine by Pengetua Chedd dan kiteorang diarahkan membuat satu arca yang berkaitan dengan Dato' Siti Nurhaliza and then present depan dia, depan Dato' K, Cikgu Jamilah, Cikgu Syed and semua cameramen. 

Gigih dowh aku buat. dah lah lupa lirik... mulut asyik sebut "Watermelon". Ya Allah, kelakarnya! (credit to Budiey)


 Actually yang aku buat tu bunga warna putih... then aku balik kat meja, aku baiki balik sebab bunga tu warna apa ntah. so ini selepas digubah semula lah.. hhahaha.. 


Time giliran aku, aku cakap, "err Assalamualaikum, sy Khairil Rosli dari kelas Setia membuat arca bunga. Knp? sbb masa tu sy ternampak Dato' Siti post gambar bunga, bunga apa ntah sy xtau so sy buatlah bunga." hahaha..  (credit to Budiey)

Ni lah gambar yang aku cakap tu. hahaha.. bila tengok balik, jauh benor beza bunga aku buat.. lol...

 Ini kawan aku Saiful bergambar dengan kakak Dato' Siti Nurhaliza; NorSaida.

x dapat Selfie dengan Dato' Siti pon xpo. Kakak nyer pon jadi lah.. hahaha...

Aku nak jadi Pengawas but the problem is aku keliru sama ada aku Pengawas atau Cikgu eh? hahaha..

 Me with my friends (Saiful, Faer, Meerul)





 Sebelum balik, temubual reporters bersama Dato' Siti Nurhaliza

Kelas Setia & Bakti. Aku berdiri belakang Dato' Siti pun jadilah. hahhaa...

 Dengan luar dewan ada jual DVD Konsert Lentera Timur | Dato' Siti Nurhaliza. Konsert yang menunjukkan masih ada lagi sifat2 kemelayuan dalam Industri Muzik Malaysia. Terbaik lah Dato' Siti!