Nuffnang

Wednesday, November 11, 2015

Bukit Tabur East Summit

Assalamualaikum!

Hi semua! Lama x update blog, byk sgt kerja lately and i have multiple jobs instead.. tu yg senyap tu x bukak blog, haaa kali ni abam nk citer pasal Hiking Bukit Tabur! Apa? Bukan dah ke? eh eh memang lah, tapi itu West Summit, kali ni abam g East Summit pulak dengan kekawan abam. Masa ni cuaca dalam keadaan jerebu tapi xde lah teruk sangat and alhamdulillah keadaan menyebelahi abam and kekawan sebab sampai ke puncak second point.

Kiteorang sampai ke Puncak Second point jer sebab masa ni dah nak maghrib and kalau kiteorang teruskan perjalanan, agaknya dah gelap nanti baru sampai puncak Bukit Tabur. Lagipun kiteorang xde lampu nk turun kalau gelap nanti dan nasib baik hujan turun masa kiteorang dah turun bawah. Alhamdulillah...

Pokok Perah atau nama scientific dia Elaterispermum Tapos. Pokok ni has poisonous fruits which can be rendered edible after careful prepration so korang jangan memandai pulak nak makan kalau dah lapar sangat kan.. merana kang.

Yup, nama kurang ajar kan. Hahaha actually ada nama lain, biasa dikenali jugak sebagai Kayu Kaki Kura, atau Lemak Ketam. Haaa terkejut korang. Nama scientific dia Pternandra. Pokok ni ada byk jenis and yg korang tgk ni species Pternandra Echinata. The fruit is a many-seeded berry, often truncate and with a crater-like depression at the top and ornamented like the sepal.

Perghhh bau kelat! Eh haha haa tu nama pokok ni or known as Syzygium. Ada byk jenis, yg ini jenis Eugenia Oleina Pokok ni batang ni memang warna perang-kelabu and sikit berkupas. Buah dia kecik jer, macam buah pear. Kalau warna merah means mentah lagi dan jadi hitam bila dah masak.. Haa jgn terbalik pulak. Hehehe...







Dekat area2 nak sampai second checkpoint korang kene hati2.. yg x pernah naik elok lah tau pasal ni. Dalam gambar ni batu2 kt puncak dia tajam, so korang kene hati2.. Nasib baik abam x jatuh! Fuhhh hahaha... Kalau x berani, abam recommend korang turunkan badan lah masa atas ni.

Ni gambar nyer, mmg betul2 kat puncak batu2 tajam ni, so hati2.. kawan abam ni lek jerr.. hahaha


You'll see all the signs to the top of the hills, if you don't, i guess you're in a wrong direction.. Jalan dia x susah mana pon, senang jer.. hehehe