Nuffnang

Friday, February 26, 2016

Bukit Tabur Extreme

Assalamualaikum!

Weekend buat apa jer? duk rumah, jangan lah camtu, meh buat aktiviti yang seronok. Abam suggest korang pergi nature lah macam hiking. Memang ramai yg buat. Xtau nak ke mana? Bukit Tabur kan ada. Hahaha Bukit Tabur ada 5 Summit tau. Abam dah pergi 4 daripada 5. Kali ni abam ke Extreme Summit. Perghh agak mencabar gak lah! Rugi plak sbb ada aksi bahaya yg abam buat macam lompat batu ke batu yg lain kat puncak. Huish! Menggigil taip ni sebab masih teringat peristiwa tu, Rasa nyawa di hujung tanduk. 

Sebelum korang hiking belah east ni ada dua jalan tau, kiri kanan. Yang kanan pergi ke Tabur Far East yang kiri pergi ke Tabur Extreme. Extreme ni jalan dia banyak turun naik dan lereng. Hati2 kat part yang banyak pokok berduri dan please kalau tudung labuh or baju labuh tu jaga leklok. 







 Muka mintak kaki (padahal panas, silau!) Haahaaha



 Gedik ahhhh



 Pergi hiking mana2 mesti dengan dorang.. Best sebab dorang ni kelakar. Hahaha

 ala comeyyyyyy Hhahahahaa



Ah asyik dia jer! 



Ketinggian Tabur Extreme ni 396 meter atau 1299 kaki. Ni Summit ke-4 aku berjaya tawan. View memang sangat cantik dan kalau kroang nak tau. Kat tempat yang aku posing ni lah tempat yang paling cantik view dia tapi agak berisiko sebab depan batu yg aku pijak tu memang xde pape kecuali korang jatuh 1299 kaki ke bawah lah. Time aku ni buat ni angin kuat. Nervous aku!

Thursday, February 25, 2016

Bukit Tabur Far East

Assalamualaikum!

Apa khabar semua? Sihat? Haa dah lama aku x hiking, kali ni hiking mana? Bukit Tabur! Yes korang dah baca dua entry aku pasal Bukit Tabur tapi lain2 okay. So aku dah hiking Bukit Tabur West Summit, East Summit, and baru-baru ni aku hiking Far East dengan Extreme pulak. Yes! Almost complete! Lagi satu tinggal which is Extra Summit untuk complete kan Bukit Tabur ni. 

 Hi this is Bryan Adam, he likes to go to gym very very much. That's why his body is big. Big much. Eh hahaha 

Kiteorang hiking dengan kawan2 Alwani yang lain. So total dalam 30 macam tu termasuk guiders. Kiteorang hiking selepas solat Subuh. 

 Ni Anwar Legasi. Hurmm Anwar dah banyak kali hiking Bukit Tabur. Relax jer. Don't be like Anwar. Eh haahaahah lol! 

 Ni Shaa Mahmud. Shaa suka lolipop bila hiking. Be like Shaa.

It took us about an hour to reach at the top of Tabor Hills, Far East Summit. This photo was taken at 7.53 in the morning. It was the perfect morning that day. Love it! Tabur Far East is part of the famous Klang Gates Quartz Ridge in Hulu Kelang. Going from west to east, it is the set of peaks after Tabur East. 


I bet you guys remember Alwani from last post of Skytrex right? And woohoo look at the view!

With a height of 357 meters or 1171 feet from the ground, Far East Summit is one of five other hills here at Bukit Tabur. Bukit Tabur is most familiar at the West Side as it are lot more easier to hike than the one at the East side which is more steeper and risk to those who do not familiar with it. Ask yourself before you're ready for the East challenge! Once you have made it, I promise you, you'll see the most beautiful view here! Just look at my photo here, isn't that beautiful and relaxing? 




Tabur Far East is not long nor as high as Tabur East (or Tabur West), the trails ends after about 2km and the highest point is only about 357m. But it does have challenging sections, and in my opinion, some dangerous part.









Bukit Tabur Far East checked!


Yogyakarta, Indonesia [Hari Keempat]

Assalamualaikum!

Huhuhu sedar tak sedar nak balik dah. Walaupun 5 hari tapi ada rasa x puas dan ada rasa x sabar nak balik sebab banyak lagi tempat tak explore. Apa jadi pada hari keempat? Haaaa jeng jeng jeng

So untuk hari terakhir kiteorang travel sini sebelum balik pagi esoknya, kiteorang decided untuk ke Candi Gedong Songo yang terletak di Jawa Tengah, Semarang. Serious sejuk! Sejuk dia macam lembab basah camtu. Aku suggest korang sediakan payung dan untuk masuk bayar R.p 7500. Korang kene acah2 lah konon2 korang orang Indonesia sbb kalau tak korang akan di cas sebanyak R.p 50,000 (harga tourist). Nampak tak cekik darah kat situ? Alhamdulillah kiteorang dpt yg murah sbb driver kiteorang yang belikan. Heeee










Kawasan ni memang cantik, hutan2 dia.. dengan kabusnya. Bawak DSLR tu pastikan ada cover untuk lens sebab kalau tak habis basah. Huhu




Ini dekat area kolam air panas sebelum korang ke candi ke-3. Nak rendam kaki pon boleh tapi aku x pergi lah sebab hygiene macam.. errrr paham2 lah.



 


Total candi sini ada 9! Kiteorang mampu sampai ke candi yang 4 atau 3 tak silap sbb memang besar dan luas dan jauh untuk sampai ke candi yang ke-9. Overall memang layan beb sebab suasana sejuk dia buat korang speechless! Tips, kalau angin kuat dan kabus tebal buat korang tak tahan sejuk, g masuk dalam candi tu. Hangat sikit tapi sempit lah dalam dia.

Makcik2 sini mmg orang yang tinggal sini so dorang x berapa nak friendly lah. Malu kot? Pape pon aku suggest korang just be nice to everyone okay and at the same time stay safe and careful! Pastikan beg sandang kat depan, bukan belakang.