Nuffnang

Thursday, June 5, 2014

Trip to Pulau Penang

Assalamualaikum!

Perghh dah bape lama x update sbb busy dowh kerja kitchen and now finally i have my own time to TRAVELING! Ke mana? Kali ni ke Pulau Pinang. Sambil ke kenduri kahwin adik tiri kawan aku si Saiful a.k.a. Dato' Saiful katanya ni, sambil tu jalan2 lah kalau dah alang-alang kat Pulau Pinang... k bukan kat Pulau tapi kat Tasek Gelugor, Kepala Batas kampung dia... Aku tak pernah jejak langsung negeri ni and i was so fuc*king excited! (sorry for cursing). That feeling masuk aku dah masuk kawasan negeri and it was like "Hoho! tak sangka aku dah sampai sini! wuhuuuu!!!" aku rasa agak bebas lah daripada segala hal yang kat Kolumpo ni... peninggg pening....


 Pemandangan yang aku sangat-sangat inginkan bila bertemakan suasana kampung! kannn selalu tgk dalam tv jer.. hahahha.. kali ni depan mata! Cuaca sana ok lah... tak macam Kuala Lumpur..



 Semua gambar ni aku guna phone aku sendiri which is XPERIA L... Cantik jugaklah gambar.... kan! hihihi... this was before the wedding...



 Kampung ni agak menarik gak... sbb ruang yang besar and what's really impressed me was the living room... dorang gunakan sebagai tempat pelamin.. muat muat and it looked nice!



 Kiteorang agak "BUSY" sbb tolong menolong masa wedding ni berlangsung... mana taknya, ke sana ke sini.... time baru dapat rest.. aku still ingat kejadian kat dapur tu.. paip tercabut and air bersembur keluar kene semua orang.. sama-sama lenjun kene air.. hahaha...

 After wedding i changed my outfit and we go for a sight-seeing... sambil tu shopping lah sikit... and tak sangka dapat lah pulak merasa durian ni secara percuma by someone yang dorang panggil Pak Long... memang berbau mulut aku.. hahahha...



 Going more further from kampung, me, Saiful and his sister; Pika akhirnya sampai ke rumah Rempah Kari Ali tempat dimana rempah-rempah dibuat... aku tak pernah nampak basikal yang macam dalam gambar ni, i admit aku jadi macam budak kecik bila excited tgk bende ni.. mcam nak bawak lari. hahhahahah... 

 Masa masuk ke dalam, perasan dorang tengah buat rempah and i asked "Rempah apa ni?", "Oh, ini rempah Kari Ikan". bau dia kuat gak... sedap jer bau...

i bought RM5 of kunyit?! what's should i do with this? hahaha.. in mind aku cuma terfikir nak masak ayam goreng pakai kunyit.. perghhh padahal kalau aku beli rempah kurma ke.. kari ke.. ape ke.... lagi lah sedap kan? x sangka aku beli ini saja! 

The famous jeruk yang orang-orang sebut when it comes to Jeruk Madu Pak Ali, Pulau Pinang.. aku tak suka jeruk-jeruk ni.... but when my friend said I have to try and he kept forced me try one of THIS JERUK! k fine aku try... rasa punya rasa... perghhh sedap giler dowh... ingatkan jeruk-jeruk camni masam, x sedap plak tu.. tapi yang ni lain daripada yang lain.. manis, rasa madu sikit dan sedap! huh! bagus.... hhahahahha... oh ya, just a reminder, kalau nak beli make sure korang beli jeruk ni yang ada berdekatan Pinang Sentral yang tempat bas banyak ni... cari kedai yang ada balang-balang besar camni... korang bleh dapat murah termasuk Kuah Rojak Mak Bee.. kenapa? sbb kalau korang beli kat tempat lain mmg they all akan jual Kuah Jeruk RM5 untuk 1 botol... 3 is equal to a dozen. kalau beli kat sini.. 3 botol korang bleh dapat dalam RM10 jer... murah kan?

 this picture was captured when all of us was on the Ferry! tak sangka aku dibawa naik ferry menuju ke Pulau Pinang.. aku senyum lebar masa ni... hahaha... i would jump into the sea... but no.. bau dia x sedap.. so x jadi lah. ceh.

Aku selalu dengar orang utara dok sebok sebut sebut pasembur pasembur! Aku tak pernah tau and tak pernah cuba pon makanan ni... So dekat Pulau ni my friend brought me to Padang Kota Lama, Pulau Pinang untuk mencuba Pasembur ni.. hmm agak mahal sbb memang sini tempat tarikan pelancong but it was worth it lah sebab sedap.. nasib baik kan? SEDAP. hahaha... Pasembur ni terdiri daripada timun mayang, bawang, ubi kentang, tauhu, taugeh, udang kering, ketam goreng berempah, sotong goreng, dsb. dihidang bersama kuah kacang manis berempah. Kuahnya hampir sama seperti kuah gado-gado ataupun kuah sate.


Laksa Penang... sejak dulu teringin nak makan Laksa Penang ni dekat negeri nya sendiri... baru lah ada feel kan agaknya? hihihi... Sama dekat mana2 tempat kita makan Laksa Penang, bahan-bahan asasnya tetap sama... Contohnya macam ikan kembung/selayang, bunga kantan, dan asam keping.

bila sampai Pulau Pinang memang banyak kedai-kedai yang korang nampak jual Jeruk Pak Ali tapi korang kene bandingkan dulu lah... tadi aku dah cerita beli jeruk yang murah... okay so kedai yang ni terletak kat Pulau dia... lupa belah mana tapi macam ni lah... kat sini aku beli Minyak Panas Buah Pala... RM5 untuk satu botol yang kecik tu... Baju pon beli kat sini gak... RM5-RM12 x silap harga dia.. murah lah... XD

Aku sebenarnya x puas lagi travel kat sini... disebabkan masa yang tak mengizinkan... insyAllah next time I'll make sure I'M here again! this time, you'll a whole lot of pictures! hah!