Nuffnang

Monday, March 11, 2013

Pendakian di Gunung Nuang

Assalamualaikum wahai readers!

So untuk entri kali nie aku akan citer pasal pengalaman aku mendaki Gunung Nuang. So, without further a due (cheawahh speaking!)... jeng jeng jeng~~

Aku memulakan perjalanan ke kaki gunung nuang kol 9.00 mlm..actually pukul 8 patut dah ade tapi disebabkan there's few problems, we all late! Aku and geng2 yg lain gathering dulu kat tmpt permulaan, kete2 sume parking kat situ. and disbbkan lmbat gak, some of ud dah start mkn... sape? well.. Sajjad, Haris and Famirul... lol aku pon lapar tapi x sempat nk masak.. lepas briefing kjp pasal hal2 nk mendaki nie... kite orang dibahagikan kpd bbrapa kumpulan.. So, i was the first team. hurmm.. Doa sblm pengembaraan kiteorang bermule dibaca oleh Salman.. hah? Salman Khan?? BUKAN!!! name dia Muhammad Salman ok! xde khan2 kat belakang tu.. kannnn.. XD hahaha... (aku dah knp?) k fine berbalik pada cerita..

      Kiteorang start perjalanan dlm pukul 10.30 camtu..aku team pertama yg gerak... followed by the rest. pas dah melepasi pagar, aku......terdiam seketika sbb seriously gelap! kat bwh nie gambar2 sblm kiteorang bergerak (mendaki) ke base camp which is camp Lolo.


Tuan Hisham tgh check kehadiran sume orang... (nmpk mcm dia pandang kek batik tu kan? hahaha) XD


Okay... yg bawah nie they all Best Friend Forever... (From left: Liana, Nabila, Azriani)



Dan ttibe aku menyelit masuk.. hahaha ko ade?? XD


If you look closely, see that guy in yellow clothes? well, watch him till the end of the adventure.. he's a trouble.. =.=

(From left: Arif, Sajjad, Harris)


before bergerak.. we'all packing and checking up barang2 sblm mendaki.. maklum lah dah mlm kan.. nk kene teliti!


(From left: Aiman, Arif, Faiz, Zul, Salman)











Si budak Digi tu x habis2 ngn rokok... all the time aku terbau asap rokok.. T_T


Kat bawah nie adalah name2 pondok tempat kiteorang benti berehat kojap!





Gambar2 yg sempat aku tangkap mase kat W5.






 *At W5

*At W5

*At W5

  *At W5


  *At W5

  *At W5


  *At W5



  Few minutes dah puas berehat then we move on to the next level!


  Tapi.... kiteorang berehat lagi.. well this is the last Pondok berehat.. XD which is W6!




  kiteorang benti rehat dpn sikit kat pondok W6 where there's a camp there.. people are still sleeping and kiteorang buat bising plak.. hahaha XD



  Dah puas berehat kiteorang teruskan perjalanan lagi... this time straight to the point.. i mean base camp (Kem Lolo) tmpt kiteorang akan dirikan khemah dan tido b4 bergerak naik ke puncak the nest morning! serius doe aku tido kat luar khemah disbbkan aku xde khemah and yg lain dag penuh ngn orang... huhu sejuK!!!!






Hari ke-2..

aku bgn lmbat... knp? sbb smlm tido pukul 4 pagi! nk pasang khemah lagi (tlg kwan, aku x sbb tido kt luar) aku bgn dlm kol 8.. subuh x solat.. huwaaa T_T
k, but the best part bile mandi sungai... perghh aku kalau dah terjun dlm sungai mmg lame laa aku berendam... ntah bape lame aku x hengat! below was the pictures i captured.. weeeeee... XD











Later after sume dah prepare barang nk g mendaki ke puncak... kite orang bertolak ke Kem Pacat dulu.. where we'll going to stop by and some rest for a little while.











Near that Kem Pacat area, there's a river but few metres below and we had to climb down just to get water supply there.. time tgh turun tu ingat mmg xde sungai tapi pas dah jumpe macam.. =.=" nasib baik la ade sungai.. kalau x...
(sori untuk gambar sungai xde sbb kamera aku xde bateri.. T_T)

selesai jer berehat kiteorang dgr Adam ckp pasal nk mendaki nie jap.. kira mcam advice la.. then kiteorang teruskan mendaki.... XD yay!


And... mase mendaki i found this.. don't what is it but it is beautiful.... oh..macam bola pon ade gak... *merepek jap

   *cantik kan??? :P



Mase mendaki ke puncak some of us split up bcuz ade yg lambat ade yg laju.. aku dgn yg lambat.. sbb kaki aku pon dah start melecet. bawah ni gambar dorang yg sempat ke puncak... but so sad aku and lain2 x sampai puncak sbb hujan lebat giler... jatuh tergolek aku.. well that include Liana Nasori.. tersembam dia!!! *bukan nk ejek ok





Malangnya bagi aku dan beberapa yg lain terpaksa turun semule ke Kem Lolo disbbkan hujan lebat dan tanah licin.. so, no photos while we were hiking down... SO SAD! T_T

..... Dah sampai kat kem lolo kiteorang sume pergilah mandi sungai.. even-though ari sungai deras and berwarna nescafe tarik! tapi nk wat camner.. bdn berbau.. mandi jer lah.. ko ade??! few minutes later kiteorang dikejutkan dgn berita budak DIGI (Arif Fathi) hilang time dia and yg lain dah sampai puncak sedang turun semula ke base kem ni.. aduh budak ni sengaja jer... turun naik bukan main laju kan dah buat masalah! the others tried their luck by calling him but no response. mlm menjelang dan sume orang bertambah risau.. kfine x sume.. aku dan yg lain g masak and makan mlm.,. hikhikhik... sedap wo!! #ehhh dah terlajak citer! huhu..
ok ok... sambung blk, lepas penat yg lain2 try cari dak DIGI (hah? budak digi? hmm knp korang tny dia dak digi? sbb dia pakai baju and sluar warna kuning.. =.=") few hours later. i guess pas isyak kot... ade berita yg dak DIGI tu ade kat puncak! like seriously? pas dah dapat tau.. trus dorang soh sape2 yg masih larat lagi daki ke puncak, untuk amek dak DIGI tu turun semule... perghh memang aku tak ah! selepas dorang sume dah berangkat... kiteorang teruskan aktiviti masing sampai lah tidoooo... krikk krikk krikk.. XD haha!


   Hari ke-3 (last day) news from missing case last night. that Digi guy and all the rescue are on their way down to base camp. tapi kiteorang yg kat sini tgh sebok berkemas nk turun blk ke tapak permulaan...


Sebelum bertolak turun ke tapak permulaan..kiteorang bergambar dulu! rugi sape yg takde tu hahaha...

   *yg xde dlm gambar nie jgn sedih2 k.. XD hikhikhikihik....



So after selesai dengan "photoshoot" nya tu... start lagi mendaki turun...


Memandang buat kali terakhir pemandangan hutan yg indah nie.. sob sob.. T_T



Berhenti rehat kejap... minum air and rehatkan badan..


Berhenti rehat sekali lagi... there's a picture aku tangkap.. gambar kete four-wheel. well mase tu mlm.. tapi yg ni ptg... same place lah senang citer... XD



Finally sampai... sepanjang perjalanan x byk bende nk di citerkan.. lgpun hujan lebat.. so glad we are the first team sampai! haha.. XD Alhamdulillah~




Ni mamat2 yg dah sampai dan x kenal erti FONAT (penat) mmg suke bergambar espicially yg tgh tu.. huhuhu.. =.=






Sementara menunggu si DIGI tu turun dgn yg lain.. the rest of us minum and makan dulu... mmg x lah nk tgu depa turun baru bleh mkan.. huH! tapi makan ape and minum ape pon aku xtau lah... hahhaha.. XD


So i guess that's it! tamat lah pengembaraan kiteorang di Gunung Nuang.. yay!!!