Mahathir Award For Global Peace

[28 Ogos 2013]
Mahathir Global Peace Foundation dan ucapan "Mahathir Award For Global Peace", telah memulakan langkah untuk berusaha ke arah keamanan dan mewujudkan sebuah dunia yang kita , diri kita sendiri ingin mewarisi dan terus selama-lamanya dan membina dunia yang aman untuk masa depan kita; generasi yang akan mewarisinya.Mahathir Award For Global Peace adalah anugerah keamanan antarabangsa dikurniakan oleh Mahathir Global Peace Foundation yang ditubuhkan untuk menyumbang kepada usaha keamanan di seluruh dunia.

Yayasan ini telah dimulakan untuk mengakui sumbangan teladan dan usaha-usaha individu yang luar biasa dan organisasi yang telah berusaha tanpa memikirkan diri sendiri untuk keamanan dan kestabilan di negara-negara mereka sendiri atau di wilayah konflik terlantar di seluruh dunia.

Ia mengabadikan perbuatan mempertahankan dan melindungi yang lemah - ketabahan Tun Dr Mahathir bin Mohamad , Yayasan dan Anugerah ini dinamakan, dan untuk usaha beliau tidak henti-henti mengejar keamanan dan perpaduan antarabangsa. Sempena dengan pelancaran Anugerah itu, Mahathir Global Peace Foundation mengurniakan kepada kedua-dua Tun Dr Mahathir dan TYT Nelson Rolihlahla Mandela pengiktirafan sokongan keamanan global yang akan dibentangkan oleh Perdana Menteri Malaysia , Dato 'Sri Dr Mohd Najib bin Tun Razak .

Tun Dr Mahathir dianugerahkan kempen Sepanjang Hayat untuk Keamanan Global dan HE Nelson Mandela dianugerahkan kempen Sepanjang Hayat untuk Keamanan dan Kebebasan anugerah yang diterima bagi pihak Tuan Nelson Mandela Rolihahla oleh presiden semasa di Afrika Selatan, Jacob HE G. Zuma.

Presiden Afrika Selatan, Jacob HE G. Zuma.

Anugerah kempen Sepanjang Hayat kepada Tun Dr Mahathir dan TYT Nelson Mandela adalah bersesuaian dan apropos kerana kedua-duanya adalah tegas dalam membela keamanan dan perikatan mereka kembali kepada hari-hari lama sebelum Afrika Selatan mengadakan pilihan raya semua-bangsa demokratik yang pertama.

Tun Dr Mahathir , pengaruh yang besar, telah membuat sumbangan besar kepada perjuangan yang tidak berkesudahan untuk keamanan dunia dan sokongan berterusan beliau iaitu resolusi aman untuk faedah manusia dan merupakan salah satu suara yang paling tegas memperjuangkan keamanan di Afrika Selatan . Beliau berani membangkitkan dunia bersama-sama untuk memutuskan ikatan Aparteid bersama Mandela dalam perjuangannya kebebasan dunia.Tuan Nelson Mandela adalah dianggap ikon global untuk keamanan dan kebebasan dan seorang yang seluruh dunia tahu dan menghormati untuk perjuangan legenda beliau untuk menubuhkan negara dan kaumnya bebas daripada belenggu menindas Apartheid.
Tan Sri Dato 'Sri Paduka Dr Lim Kok Wing, Penggerak dan Pengerusi Lembaga Pemegang Amanah Anugerah Mahathir untuk Yayasan Keamanan Global, adalah , begitu juga seorang peguam sangat terpuji keamanan melalui kempen besar beliau untuk keamanan global.

Pelancaran Anugerah Mahathir untuk Keamanan Global bertujuan untuk memberi inspirasi dan motivasi individu dan organisasi untuk berusaha ke arah pencapaian yang berterusan keamanan bagi manusia dan untuk membangunkan kepimpinan keamanan di kalangan belia - dalam masa kita dan untuk generasi akan datang.

Dari ini dan seterusnya detik bersejarah , Anugerah Mahathir untuk Keamanan Global akan dibentangkan setiap tahun oleh Yayasan kepada penerima yang layak usaha dalam kerja mereka ke arah keamanan inisiatif yang berani akan dihormati , diiktiraf dan diakui di seluruh dunia.
No comments:

Post a Comment

INSTAGRAM FEED

@kyrelrosli