Nuffnang

Tuesday, December 10, 2013

Fire Rescue Academy Malaysia (FRAM)

Assalamualaikum!

So for the past three days was a very surprisingly super duper moment of my life actually. Why? 'Cuz i've been for a course and practical at Fire Rescue Academy Malaysia also known as FRAM or dalam bahasa melayunya adalah, Akademi Bomba & Penyelamat Malaysia (ABPM) kat Kuala Kubu Bharu. At first aku rasa macam nak give up, xnk pegi kem ni sbb dapat tau aku sorang her student and the rest was staff UTM. Then i talked to myself, "Jangan mengalah and jangan nak ikut kawan sangat... this is your lifetime opportunity susah kowt nak dapat macam ni.." ok xlah sebijik macam ni aku cakap tapi lebih kurang lah. hahaha... alright xnk buang masa dan aku pon x banyak masa nak update blog ni. Hmm let's start with the pictures!






Kawad Hos Permulaan diterangkan oleh Tuan Ismail. Though majority of us live sangat near dengan these things, kita sendiri pon x pernah nak tau what is it and how does it work. Ok lah so berdasarkan penerangan yang Tuan Ismail terangkan kat kiteorang sume ini... banyak gak yang aku pelajari...  

Delivery Hose

Hos ni ada 3 jenis; Besar, Sederhana, dan Kecil. Besar 3.5meter, Sederhana 2 1/2 meter, dan Kecil 1 3/4 meter. Hos ni diperbuat daripada getah yang kuat dan tahan lama. Tuan Ismail ada cakap yang warna merah lagi kuat and agak mahal harganya kalau nak dibandingkan dengan yang warna putih. Bahagian kepala yang ada telinga itu dipanggil Female dan satu lagi dipanggil Male.






Control Dividing Breach

Control Dividing Breach ni digunakan untuk menyambung hose dan hos lain bagi menyalurkan air daripada satu arah kepada dua arah yang berbeza. "Male" dicamtumkan kepada alat ini.









Power Jet Nozzle

Power Jet Nozzle ni disambung kepada kepala female kat Delivery Hose tu.. Boleh dilaraskan lebar pancutan air daripada besar ke kecik. Bende ni bile air pasang akan automatik menghala ke bawah disebabkan tekanan air yang laju... So nk pegang kene lah buat macam nak hala ke atas so that bile tembak api baru bleh kene... 




Plain Nozzle

Sama jugak macam Power Jet Nozzle cumanya Plain Nozzle ni tak boleh dilaraskan... dia just macam tu jer lah, kelajuan air dia berdasarkan berapa bar. 




After teori kiteorang buat praktikal... Bayangkan dengan cuaca panas terik and bende2 ni yang berat tambah baju and helmet. pergh!!! 

Air botol kecik ni mmg x cukup! serius you need a much bigger size nak hilangkan dahaga tu.

Black Area Gallery. A room for renshiu (ceh mentang2 blaja bahasa Jepun) where you'll be confronting like in a real situation. Agak susah jugak sebab nak kene meraba dengan tangan dalam gelap mana jalan kluar... total time for my time was 12 minutes something. Not so good they said. huhu... 

Alat Pemadam Api (APA). Teori berkenaan APA ni diterangkan oleh Tuan Ismail. This fire extinguisher sebenarnya kene letak tinggi 3 kaki from ground. Kalau korang nampak yang letak bawah, salah lah jawabnya. Yang biasa ada dekat semua bangunan is 9kg/each. Itu yang normal yang kite pakai but actually ada banyak size alat pemadam ape ni. APA terbahagi kepada:
TypePre-1997CurrentSuitable for use on Fire Classes (brackets denote sometimes applicable)
WaterSolid redSolid redA
FoamSolid blueRed with a blue bandAB
Dry chemical (powder)Red with a white bandRed with a white bandABCE
Carbon dioxideRed with a black bandRed with a black band(A)BE
Vaporising liquid (non-halon clean agents)Not yet in useRed with a yellow bandABCE
HalonSolid yellowNo longer producedABE
Wet chemicalSolid oatmealRed with an oatmeal bandAF

After teori, go to practical. Not all of us dapat buat ni and I'm so lucky dapat buat! yeay!!! hihihhi.

Kawad Hos Operasi dan Simulasi Pemadaman. Lepas dah blaja teori and practical now comes to practical ke-2. Kali ni buat gune air... This task need  a group of people sbb setiap seorang lain tugas. And he gave me the toughest one. sob sob.... but I'm honoured to do so. XD

Pengungsian Bangunan. Yang dalam gambar nie praktikal. Kenapa berasap? Sebab kiteorang diberi situasi dimana berlaku kebakaran di tingkat 3 sayap kanan di lobi basuh baju. Everyone diberi peranan untuk menjayakan simulasi/praktikal nie. Antara perana/jawatankuasa yang bertindak ialah Seorang Ketua Insiden, seorang Penolong Ketua Insiden, Pegawai-Pegawai Insiden (wakil tiap-tiap tingkat/bahagian), Pasukan Pemadam/Penyelamat, dan Juruteknik Pusat Kawalan Kebakaran. Teori diterangkan oleh Tuan Mustafa Kamal Bin Sidek. Ada banyak yang dia ajar and here's some of it:

Evacuation Drill

Tindakan mengosongkan bangunan. Means kluar/turun daripada bangunan yang didiami dan menuju ke tempat selamat menggunkan pintu/tangga/ laluan kecemasan.

Total Evacuation

SEMUA orang kene mengosongkan bangunan dengan kadar segera dan tiada pengecualian. Contohnya mungkin disebabkan berlakunya gempa bumi, ugutan bom, atau kebakaran besar.

Partial Evacuation

Involve certain people or certain floor(s) of building dan tidak meliputi semua tingkat/bahagian. 


Kami warga Universitoi Teknologi Malaysia Kuala Lumpur ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada Akademi Bomba dan Penyelamat Malaysia, Kuala Kubu Bharu dan Penyelaras Kursus iaitu Tuan Azman bin Said dan Penolong Penyelaras iaitu Tuan Hazirul Jehad bin Azeman serta mereka yang terlibat dalam menjayakan kursus ini. Terima Kasih!