Nuffnang

Friday, February 28, 2014

日本語教室(Japanese Class)

Assalamualaikum dan お会いできてうれしいです!

Eh Bahasa Jepun(この日本語は何ですか?) haa.... yes ini adalah bahasa Jepun! dan tulisan yang aku tulis dalam bahasa jepun itu adalah Hiragana (ひらがな) dan Kanji (漢字).. Kanji it's pretty hard because it is traditional Chinese Word. Too much character. Basically Kanji ni adalah ejaan pendek untuk Hiragana.. Aku belajar sikit jer Kanji sebab rasa tertarik... Aku ni suke Calligraphy.. nampak cantik bile tulis.. macam tulisan lama gituw.. ok lah so dalam Semester ni aku ada amek subjek tambahan which is Japanese Language. Mule-mule aku x minat pon dan x pernah belajar... tapi since minat aku yang mendalam dalam mempelajar bahasa asing nie, terus aku bersetuju masuk.. plus memandangkan aku x pernah belajar bahasa Jepun sebelum ni aku kenelah start daripada bawah.. serius weh first class dengan second class aku rasa macam nak drop balik but then I talked to myself and I know I'm not a quitter so aku kuatkan diri sambung jer lah kelas Jepun... eh panjang pulak entry.. haha... sebenarnya aku nak post pasal hari terakhir kiteorang semua dengan Sensei; Puan Ang. Masa tu last exam untuk kiteorang dan banyak lah bende menarik.. Too bad x sempat nak copy video Oral Assessment kiteorang from Sensei. haha sangat kelakar! それでは始めましょう

 Muaz 無礼に betul lah.... hahah... Mulut penuh dengan Sushi.. Rasa macam nak ショーロ sebab class Jepun dah tamat... sob sob...
4 orang jer pelajar perempuan dalam kelas ni... yang paling pandai tu ha yang baju biru tu.. bapak ahhhh... hahahah.... k jeles.

Untuk hari yang terakhir (最終日) ni Sensei (先生) ajar kiteorang buat SUSHI (寿司)!! wuhuuu pastu bleh makan! haha... a simple recipe yet so
おいしい!! 

 First step is that nasi yang sudah masak harus dituangkan sedikit cuka ke atasnya dan kemudian digaul sebati.. Ni untuk menyedap dan menaikkan rasa sushi tu nanti.. それを何ですか?


Kemudian untuk isi nya sensei letak crab stick and cucumber stick yang dipotong sedemikian so that's why dipanggil stick lah.. haha.. kbye.. 

Next step is to folding the sushi! Senang jer, cuma perlu mula dari bahagian hujung... pastikan guna penggulung seperti dalam gambar (boleh dibeli di Daiso; RM5 dan balut penggulung dengan pastic wrap so that the sushi wont get sticky). Cara gulungnya kene gulung -- tekan -- tarik -- ulang sampai habis... dan siap!



 Nak potong jadi macam sushi yang korang nampak kat kedai-kedai tu ada caranya jugak tau... sebelum potong, pastikan pisau yang korang nak guna korang bilas dengan air. Ni sebenarnya nak pastikan pisau tu takkan melekat dengan sushi time korang nak potong... 

Dan akhir sekali siap untuk dimakan!