Nuffnang

Thursday, September 25, 2014

The Making of Claymation: Esprit de Corps | Think Out of The Box | Karma

Assalamualaikum!

Sebanyak mana aku boleh katakan aku tak suka semester ni turn out aku suka walaupun adabanyak benda yang memeningkan kepala eden ni hoh... ehh.. ok lah itu semua baling belakang, menyemak kat entry kali ni.. hmm The Making?? wahh..  macam hebat jer... memanglah! bagi kiteorang memang hebat memandangkan ini kali pertama kiteorang buat kartun daripadan tanah liat (bahasa senangnya dalam omputeh is Claymation). Videos semuanya dah di upload di dalam Youtube dan kalau rasa nak tgk.. 


Now let's go back to the main purpose for today's entry! Pasal disebalik tabir claymation ni sebenarnya.. sebab ramai jugak lah yang xpercaya kiteorang mmg 100% amek gambar untuk ketiga-tiga video ni... sebab tu nampak (bolehlah) smooth. Lagipun aku dah study benda ni dalam 1 tahun.. tu pon x mahir lagi n kira yang ni kiteorang buat pon bagi aku kira terbaik ah. First time pulak tu! haa... hamek~~~ Move on to the first story.


Me as the director and cameraman and bla bla bla.... there's a reason(s) why aku nak team aku buat 3 cerita... sebabnya, aku nak masing tunjukkan kebolehan masing2 dan aku nak semua come out with their own creativities. Dorang ni creative dan aku xnk sekat idea dorang. Dan aku pon xnk lah tgk satu cerita jer.. bosan.. lagi sebabnya? oh ya, aku nak dorang ni tau bila dorang dah habis belajar, dorang dapat throwback balik dengan apa yang dorang dah buat. mana lah tau kot2 nak kerja kat mana2 production tu kan, boleh tunjukkan hasil kerja korang.. but we did this as a team not jualikan! I was so proud having them in my team and couldn't succeed in this project with-out them! Memandangkan team kiteorang 6 orang. i decided pecahkan into 3 small group which is 2 person in each group. first group was Amirul (macam dalam gambar kt bawah ni) and me! Story 1 direka oleh Amirul since dia memang pakar dalam melukis and imaginasi dia yang kuat tu. hahaha.. (sorry mirul)

wuuuu.... artis sangat. hahaha.... susah ni nak amek shot dia yang terbaik! Ini lah dia, orang yang membuat character. dia character developer and storyboard. Aku pulak tolong dia dalam bab2 nak mewarna sebab dia tau melukis tapi aku tau mewarna, so sebab tu kiteorang satu team! character yang dia buat semua cute-miut-mulus!

 Total of characters = 10! The main character is at the left-centre violet in colour. Katanya dia buat based on game yang dia main called "Pow" or something? lol... the rest dia punya original ideas.

 Untuk props aku buat almari. Material dia kotak bersaiz 4x3 kinda.. dengan 3 boxes of chocolate, 1/2 white, and a bit of black modelling clay.. aku tak buat overall sebab x melibatkan keseluruhan views. Dalam gambar atas ni aku pakai batang penyapu. Thx kat Amirul! hahaha... dah xde benda lain aku nak guna untuk lenyekkan tanah liat tu. The process was not actually for the uhmm... lenyekkan but also untuk smooth-kan tanah liat tu so that it doesn't look ridiculous masa dalam scene nanti.. and plus nak jimat kan the usage of clay sebab tu buat nipis.



The finished product. Cantikkan? (wah macam x percaya puji hand-made punya barang) 15.5 cm x 17.3cm (width and height) There as you can see, sebelah kanan almari yang ada menampakkan sebahagian kotak.. we only used front view, up view, and left-side view.


Props yang seterusnya. Aku taknak video yang berlatar belakangkan plain colour semata-mata and thus, i came out with oh-ttibe-idea-muncul. That tree you see actually aku jumpa kat campus depan makmal AB100 (Makmal kelas Programming). X silap aku, "pokok" ni sebenarnya dahan daripada pokok. Pokok apa aku pon xtau tapi aku jumpa atas rumput. The first time aku tgk, "hoho cantik nya! Macam pokok besar yang betul tapi dalam mini-sized." Cepat2 aku amek, pegang ke sana ke sini dengan rasa malu x malu orang pandang. hahahah.. tapi xpelah, demi project kan.. Next up, that two fruits. Sebenarnya itu dua2 buah manggis yang aku warnakan kepada warna ungu dan light red. Asalnya buah tu untuk dimakan and since kulitnya bapak lah keras teramat, aku campak jatuh atas lantai tapi x pecah2 jugak. Terus decied nak warnakan and simpan for maybe ada project nk digunakan ke... Dalam gambar yang pertama kat atas sekali tu ada burung. Itu keychain.. jugak digunakan sebagai prop. Burung tu cute and comel.. sayang simpan jer.

Roti.. cute jer.. hahaha... Roti ni aku buat guna modelling clay warna oren dan putih (untuk mayonnaise).

cehhh ni action jer lebih.. tak nampak ke muka tgh cover tu? hahahaha... nak citer.., tiap kali shoot. kene prevent your works from dirts and dusts. I used a small brush (guna untuk sapu laptop punya.) nak bersihkan tempat kerja or any item(s) yang kuturrrr...

The process of claymation can be extremely powerful if you have the most super powerful weaponized set (ayat terpengaruh citer "The Lego Movie"). Untuk set-nya kiteorang guna white polystyrene 3/4 and 1/2 each. Reasonnya sebab the light from the resource (lampu dinding) will be reflected back once the light hits to the white polystyrene . This enable the characters and props look more like they're in somewhere big set. wahhh... pandai berhujah kan aku! As you can see dalam gambar, pantulan cahaya instead memantulkan cahaya there are other tricks. Antaranya mampu mengelakkan kekotoran from the clays used on the polystyrene sebab clay ni dia agak berminyak. Haa.. nampak lah kemas kerja. Latar belakangnya pulak dinding yang memang dah dicat dengan warna ungu cair.

Ini view from the front of set. Kecik jer.. xde lah besar mana. That table with black surface absorbed the light but the light reflected on the white polystyrene. So you got two function there. The white and black. Black colour allows you to not over use the lighting on the area WHICH you are about to shoot.

 ----------------------------------
Story 1: Esprit de Corps 
----------------------------------
Mengisahkan pasal watak utama berwarna ungu (Pow) yang tengah kelaparan tatkala ternampak satu roti sedap dengan mayonnaise di atasnya... dia berusaha sangat2 macam mana nak dapatkan roti tu.. citer penuh? watch the video alright! And please leave a comment!

 



Alright, now for Story 2 yang direka oleh Shahrul is about a father teaches his son how to jumping over the big not-so-rounded rock. Then his son thinks out of the box to get to the other side of the big rock.




Adwin Pikong.. how do i begin to describe him? haha. ok sorry Adwin. So Adwin as tukang tolong-tolong did quite impressive works bersesuaian dengan apa yang aku inginkan... hahaha... sangat bertuah! Selain aku, dia bagus jugak dalam handle camera ni.. and kalau korang tengok scenes yang melompat, haa.. itu semua kerja dia..! dia!!! muahahahaha (gelak jahat)

Characters was developed by Shahrul, and me as the model animator. Kalau korang tgk kan, "batu" nampak besar and mesti tertanya berapa banyak modelling clay yang kiteorang gunakan kan? hoho.. aku x pk sejauh itu, in fact aku jimatkan cost perbelanjaan.. caranya mudah. Aku gunakan bola getah dan kemudian aku cuma balutkan jer dengan black modelling clay yang aku dah uli sampai nipis. be careful with clay because you don't wanna crack it and shows the ball inside.

For not using too many animation effects, kiteorang pakai transparent glass/paper something macam tu untuk scene pop-out cloud, where one sedang fikirkan something. And we used Play-Doh sebab clay dia memang melekat dengan senang dan x mudah jatuh. Wangi pon wangi, habis ramai ketagih. hahahaha..

Untuk yang last part ni aku pon tak terfikir nak buat, the ideas just came out out of nowhere, all of sudden when i saw the wooden sticks on my table. Terus aku terasa nak buat pagar kat belakang (back background)... then aku "buat dia jatuh satu persatu rasanya smart gak ni..) and ya haaa.... the most interesting is part ni aku buat skali shot jer sebab it's in continues shots! kelam kabut jugak dorang masa letak letter tu semua satu persatu.. hahahah... but it is great though.

 Finally the third Story! fuhh! Aku rasa aku paling suka yang ni... haha sebab music dia kot. macam creepy sangat.. lol. untuk yang ketiga ni, Ainsyah dengan Edlyn yang buat.. smart gak dorang buat.. mulanya aku agak risau jugak lah, haha but at the end they both did not let me down. Good job! Love it yang korang buat... hahahaha.... korang rasa xnk sambung lagi ke? aku rasa macam ada sambungan jer. heheh..




 Character development was created by Edlyn and Ain-Syahtul Syahira. Actually ni figura orang salji.. YANG SEBENARNYA LAH! haa.... aku explain awal2 ni... So they used, white, red, black,  and yellow modelling clays.

 Macam Story yang pertama, aku guna kotak untuk buat almari, tapi dalam Story 3 ni, Aisyah dengan Edlyn guna kertas dengan cardboard untuk buat bas, and then dorang color guna water colour.

 Part yang dalam bas masa main character (in full white) kene bola akibat dibalingnya budak bertuah baju kuning tu... dia sakit kepala. Part bola dibaling (x sengaja) tu di edit pakai photoshop sebab susah kan nak buat bola terapung. Pakai clay pulak tu. that's why jalan alternative digunakan dalam pembikinan project ni.

 Untuk tanganya, Dawai hijau diguna untuk memudahkan proses membengkokkan tangan dan memudahkan character memegang bola dalam scene "dia rasa bersalah terbaling bola kat orang tu".


Part yang last sekali jangan terkeliru ya, orang salji yang warna putih dan warna kuning TIDAK SAMA! haa... Part ni masa yang warna merah kene langgar dengan bas, kiranya perbuatan dia dibalas karma lah sebab asyik gelakkan orang dan x reti nak tolong orang. This one korang kene tengok!!!

----------------------
Story 3: Karma
----------------------
 This one is quite (well ya a bit) kinda scary, semuanya sebab aku yang jadikan citer suspens dengan gunakan sound effects yang seram.. hahaha.. aku tgk banyak kali video ni tergelak2... dan rasa macam ada... sambungan?? hmm... Watch the video!


Behind The Scenes!
Esprit de Corps | Think Out of The Box | Karma