Nuffnang

Monday, January 12, 2015

#MisiBantuanBanjir: K E L A N T A N (Darwisyh et Darwisyah & Triton Tuners Club Malaysia) Hari Kedua

Assalamualaikum!

Time ni dah hari kedua and sementara ada masa, aku, Anwar, Haziq, Fahmi, ngn Pikiey pergi pantai amek angin jap.. This was my very first time ke pantai kat Terengganu ni.  

 Terima Kasih kat mak cik yang berdiri tu (dalam gambar) dengan anak dia for the foot steps. hahaha.... 

 9:04 pagi kiteorang start unpacking and packing barang yang diperlukan mangsa banjir. Kuantiti makanan yang kami ada kurang daripada kuantiti minuman dan pakaian yang kami ada. Harap mangsa banjir dapat menggunakan segala derma daripada kami dengan jimat dan cermat. Maaf sangat tak dapat nak beri dengan lebih untuk keperluan harian.. 


 Barang2 makanan yang dah siap packing (dalam bungkusan plastik hijau) untuk keluarga. 






 Panorama view of Triton Tuners Club Malaysia punya kereta/truck pape jer lah. First time kenderaan ni. Best lah! smooth jer jalan.

 Antara longgokkan kotak-kotak minuman & pakaian. Thanks to those yang derma semua ni! Besar pahala korang. Aminnnn.. X)

 Triton Mitsubishi. Aku naik yang warna merah ni. Ruang dalam dia best and sangat selesa! Sit belakang agak tinggi and i thought i would get sick on my back tapi x pun.. 

 Perjalanan kiteorang dari Besut ke lokasi pertama banjir di Tumpat. Anak Panah menunjukkan ketinggian banjir (berdasarkan kesan banjir pada pokok)

Masa ni kat Jambatan Sungai apa ntah (x ingat), ketinggian banjir kat sini masa kejadian setinggia satu tingkat (tengok anak panah). Ada satu kereta Pajero kat bangunan tu habis kene.. rosak kot?


Ketinggian banjir masa kejadian di perkampungan Kg Machang setinggi anak panah (dalam gambar).

 Keadaan di Machang selepas banjir. Teruk jugak.. kesian semua mangsa2 banjir. Ada yang hilang tempat tinggal dan perlukan 100% barang baru (dan mungkin juga rumah?)

Antara barangan banjir yang dihulurkan kepada mangsa. Dalam plastik tu for Family Pack. Ada makanan, minuman, toiletries, lampin kanak-kanak, wanita, dewasa. Dalam kotak plak ada sabun pencuci ngn pakaian yang diperlukan. 


 Jam 7:14 petang. Kami yang diarah ke Tanah Merah menuju ke Kampung Sokor. Banjir kat sini paras tinggi enjin kereta ni.. (tengok pada anak panah). Sini kawasan berbukit pun bleh banjir. Wallahualam.