Cara Mudah Kemaskini & Dapatkan Nombor Pinjaman PTPTN 2018

Assalamualaikum,


Hi guys! Have you update your PTPTN information? Not yet? No worries! I found an easier way to login and update your PTPTN information and how to know your "nombor pinjaman" without have to call hotline center. If call center dorang tak angkat2 lah.

If you are reading this I really hope you share this to your families and friends yang masih perlu membayar balik dan yang patut membuat bayaran balik mengemas kini maklumat secara online. Sekiranya peminjam gagal mengemas kini maklumat sehingga 25 Julai 2018, PTPTN menganggap peminjam tidak berhasrat memohon penangguhan. Caranya sangat mudah.

Here's how :

Langkah Pertama

Pergi ke laman web kemaskini (klik sini), dan log masuk menggunakan nombor kad pengenalan anda (tanpa dash "-") dan juga nombor pinjaman (tujuh digit). Jika tidak tahu nombor pinjaman, teruskan membaca dan scroll bawah.

Langkah Kedua

Log masuk ke email anda (email yang digunakan semasa memohon PTPTN dahulu) dan search "PTPTN" sehingga keluar senarai email dari pihak PTPTN. Pilih dan tekan email yang paling pertama yang diterima daripada PTPTN. Disini tertera maklumat nama, nombor kad pengenalan, dan juga nombor pinjaman anda. Copy and paste nombor pinjaman anda ke bahagian log masuk dan tekan butang "log masuk".

Langkah Ketiga

Di halaman Portal Pengemaskinian Maklumat Pendapatan, lengkapkan maklumat-maklumat yang diperlukan dan kemudian klik butang "TERUSKAN".

Langkah Keempat

Pastikan maklumat yang anda masukkan adalah betul dan tepat. Kemudian klik butang "OK".

Langkah Terakhir

Langkah mayat aku dulu! Eh tiber, hahaha no lah gurau saja.. gituuu.. Okay, once everything dah settle simply just hit that "OK" button because your information are now have been stored and you can go out and be happy with your life. Get married, if you are married have lots of kids, if you are single go meet with someone, if you are lonely. Don't worry, abam pun lonely. Eh eh eh...

Other Option:

If non of the above works, then the only way is to contact with any of the staffs (below) and they will provide you what you needed to login to the page. I would recommend you to always write or print on a piece of paper for important notice and information especially the "nombor pinjaman" as we might and I think we still have to use it in the future. In short, keep everything both soft copy and hard copy for future use like I did until we finished paid our PTPTN's load. Hope you guys manage to update your information. Thanks for reading!


INSTAGRAM FEED

@kyrelrosli