Nuffnang

Monday, November 11, 2013

Kem Kemahiran Pengakap Kelana & Pengakap Remaja

Assalamualaikum...

8/9/10 hb 11 2013 yang lepas. Ahli2 pengakap Hulu Langat buat kali pertamanya bersama2 camping untuk satu lencana iaitu Lencana Kemahiran. Kem ni dibuat skali gus dengan Pengakap Kelana sbb senang sikit lah nk urus semua. banyak manfaat sbnrnya.. hihi... Kem Kemahiran ni berlangsung di Kem Warisan Rimba, Kemensah, Ampang. ok so here's the pictures!!




 Aktiviti pertama kiteorang kene mengajar pengakap-pengakap remaja ni ikatan & simpulan yang asas yang dorang patut tahu memandangkan dorang ni bakal Pengakap Remaja in the future mcm kiteorang nie. ceh wahh.. XD


Overall tempat ni cantik lah jugak kalau nk dibandingkan tempat2 sebelum ni yang kiteorang pergi. x caye tgk ni! hoho... ade kolam, tu yang best tuh!!! bayaran pon x mahal. 


 "Some photos taken at the right moment." ceh wah berfalsafah pulak. tapie serius dowh betul lah.. kadang2 gambar kite amek cantik sgt2 tanpa kite sedar. hahaha.. love this pic!
 Next aktiviti kiteorang one-by-one kene ajar budak2 ni pasal kompas, peta, camner nak cari arah menggunakan kompas dan peta and also based from the stars, lumut and such.

 Backwood cooking... aktiviti yang paling digemari oleh pengakap. Time nie lah sume nak tunjuk hero. kannn.. hahahah...

 Aiman masak ayam goreng. hamek khau mestin aku jadi hitam bapak legam dibuatnya. haiyoo ottokay!


 ni gambar2 yg aku amek kat sungai.. saje...

Tuan Fauzi memberi taklimat tentang rapelling.











Projek Perintis. Kiteorang kene buat menara tinjau setinggi 4 meter. tapi aiman ckp ni 6 meter. katanya lah. haha... XD

 Tukang masak untuk malam barbeque...
 x sempat pon nak makan barbeque sbb kiteorang ade vigil untuk fathin and anak cikgu salbiah. vigil ni untuk mereka yang sudah 18 tahun dan berminat nak jadi Pengakap Kelana. kira macam ujian kelayakan lah. Tahniah to both of them sebab berjaya! Teruskan berpengakap!! 

 bile dah ade benda ni.. sume dok bergambar.. hahaha... gile ah miza! XD

Salman dan Si Songkok / Si Forescap
haha.. motif?

untuk hari terakhir ni, tiba masanya Ketua Pemimpin, Pemimpin, Penolong Pemimpin check kiteorang punya pioneering project. Tuan Hisham dengan gagah nya naik tangga sampai atas. haha.. terbaekkk sham terbaekk! 



PS: Terima Kasih kepada Tuan Hisham selama ni bersama kiteorang sume dengan menjadi Ketua yang berwibawa dan saksama walaupun kau suke gelak macam.. hahhah ok ttibe plak camtu. Tahniah kepada Fauzi sebab dilantik untuk menggantikan Tuan Hisham. Habis lah kitee... habisss...