Nuffnang

Sunday, March 15, 2015

7th Putrajaya International Hot Air Balloon #MyBalloonFiesta

Assalamualaikum!

Memandang #MyBalloonFiesta ni happens on weekend, so aku pon decide lah nak pergi since aku dah stress giler.. dah lah tgh final exam.. Thanks to Amin Jamean sebab sudi lah jugak benarkan aku pinjam Nikon kau tu and thanks sbb teman aku. Hahaha.. Okay lah, It's the 7th Putrajaya International Hot Air Balloon yang dijalankan di Putrajaya berdekatan dengan Monumen Alaf Baru, Precinct 2. Event ni di-organized-kan oleh AKA Balloon Sdn. Bhd. dan juga Perbadanan Putra Jaya (PJJ).

Tahun ni seramai 200,000 warga tempatan dan pelancong asing dianggarkan mengunjungi #MyBalloonFiesta yang ke 7 ni.

This is the site layout for the whole Festival. Most site visited were the Blue Zone!

 Me and my friend; Amin arrived at about 7 in the morning because we are not gonna miss the balloon flying away from the gound! Kelam kabut aku.. hahaha.. Terpaksa tinggalkan si Amin kat belakang.




 Gambar ni Amin yang amek. Pakai GoPro dia.. untung sangat kan xyah susah? ceh. hahaha..


Saja try Amin punya GoPro.. payah dowh nk selfie.. xde front camera plak tu.. hahahaha...




Aku sayang gambar ni sebab proportion dia cantik tapi ISO and exposure terlebih tinggi sangat... ah x kira nak post jugak. hihi..

Photo from Amin's punya iPhone 5.


Masa ni semua hot air balloon dah terbang pergi meninggalkan kiteorang semua kat atas tanah ni duk tertengok tertonggek mendongak melihat orang yang "untunglah dapat naik belon" tu semua kat langit. Jeles k x dpt naik. Masa ni around 9:30 a.m. and matahari baru nak naik tunjuk sexy-shining dia tu.. And it was a perfect timing untuk amek gambar... there's some pictures yg aku amek (bagi aku lah) macam hmmm cantik lah jugak. ehh.. hahaha.. macam gambar atas ni, pancaran tu no edit k.


Gambar ini pon sama... matahari dia terang giler.. and kebetulan masa ni budak laki ni berdiri tepat dekat location yg sesuai untuk diambil gambar. ramai kot amek gambar budak ni.. hahah.


Area "Giant Bubble Putrajaya" ni is one of the attractive spot for the local and overseas tourists untuk aktiviti santai with their kids.

Gambar ni not bad lah sebab dia punya shining, lighting dah perfect. And si Amin punya posing dah perfect, cumanya aku ada masalah sikit dekat editing (aku x pakai photoshop). Camner pon, boleh lah.. haha.. thanks Amin jadi model jap. Terhutang budi kat kau.


It took me few hours nak siapkan gambar ni... nak betulkan colour dia memang susah sebab raw dia file gelap. sorry ye Amin.




 Gambar aku kalau ikutkan memang biasa kalau g mana2 for blog update mmg x banyak.. hahaha... ni pon sebab didesak oleh Amin ya maulana. mekasih lah ye. lol. XD









 Churros ni first time aku dapat merasa.. so as him... berikut adalah reaksi beliau tentang churros. hahaha! (lol jahatnya aku!) XD