Nuffnang

Thursday, March 19, 2015

Pemikiran Kritis & Kreatif: String Art

Assalamualaikum!

Haip! so kali ni nk citer sikit pasal project pknk kiteorang... Dr. Rasheed Mohd Kutty (our lecturer) asked us to do anythings yg interesting, pelik, and kreatif based on what kiteorang tau and mampu buat. Haa.. so utk project ni aku satu kumpulan dengan Edlyn, Ain-syah, Azizi, dan juga Syukir Juhari. Ideal asal untuk buat project menggunakan bahan utama which is Benang dan Jarum ni from Ain-syah sendiri... and then kiteorang semua perah otak pk nak buat bentuk apa and lastly we came out with this cool idea! Let's see shall we?!


 First aku potong polystyrene yang besar to not-perfect-exactly-sized square punya shape and then layered it with black mouting board. Lepas tu kiteorang sama2 cucuk paku dekat keliling base. (About 29 plus minus of jarum peniti)

 Almost 100% of this part dibuat oleh Azizi, aku Ainsyah and Edlyn ada jugak tolong buat ni.. sambil buat sambil belajar. kiteorang semua first time buat benda ni. agak awesome! This is the gold thread that i bought from City Festival something. Harga dia RM8.90 50 meter kot.

 Dah siap bahagian tepi.. kiteorang cucuk jarum membentuk logo UTM.. Perfect? we used printed letters of the logo.

 this is 97% siap. (belum buat frame lagi).


Yang aku pegang tu dah siap 99%. hehehehe... tapi boleh tahan lah.

Dr. Rasheed is actually one among few thousands people who actually could lead all of us (Malaysian) to become a better human being yang bertamadun. (eh betul ke apa aku cakap ni?? lebih kurang lah maksud aku. Tapi serious dia memang seorang yang menyedarkan kita about what happening dekat sekeliling kita).