Nuffnang

Monday, March 30, 2015

Pocoyo Sculpture by Kyrel Rosli

Assalamualaikum!

ceh cehhh.. over jer nama entry ni pasal Sculpture.. hahaha.. boleh lah. lebih kurang. aku xtau nak namakan apa. Patung? huhu... okay lah... sebenarnya benda ni dah lama aku x update.  Aku amek 3 hari nk siapkan replika Pocoyo ni. dari 13hb 8 2014 sampai lah 16hb 8 2014. meh tengok hasilnya!


 Bahan yang aku gunakan is the Plaster of Paris. 1000gram kot. yang ini aku cubit sikit untuk buat kepala dia.


 And then aku buat topi, mata, hidung, mulut. proses nak buat ni kene cepat sebab Plaster of Paris ni cepat keras. nak mudahkan kerja, tambah sikit air. 


 untuk kaki aku pakai dawai yang banyak bagi tebal supaya dapat tampung berat badan dia. lepas tu amek Plaster of Paris and then lilit keliling dawai sampai jadi bentuk kaki.


Teruskan proses sampai siap bentuk badan dan kaki dan kasut. I used chopstick untuk buat lubang kat tengah badan so that senang nak masukkan rangka bagi patung ni boleh berdiri.

 actually ni dawai biasa jer yg orang guna untuk pateri. hahaha. aku amek byk and then lilit jadi tebal.

 After that masukkan dalam lubang. Always remember that every joints yang bersambung to one another kita kene buat lubang and masukkan dawai tebal. kenapa? untuk gabungkan semua pieces and also untuk mudahkan kita ubah bentuk patung ni.


haaa skang dah siap semua... colorkan sikit2 Pocoyo ni. Aku guna watercolour jer. hahaha...

Siap! boleh lah walaupun nampak x comel and besar dari actual size. hahahhaa.. first time k buat. susah sikit.