Nuffnang

Thursday, February 25, 2016

Yogyakarta, Indonesia [Hari Ketiga]

Assalamualaikum!

Hari ketiga pulaaaakkk. Hahaha mmg pergi lama sikit. 5 hari! Alhamdulillah puas hati lah. Haaa so hari ketiga ni apa jadi? Jom tgk

Sini dalam pukul 6 dah terang dah. Aku bangun awal sbb nak tgk suasana pagi sini macam mana. Cantik sangat! Kawasan perumahan "kampung" (xde lah kampung sangat kot sbb semua bersimen dan berbatu kan. lol) cantik persekitaran dia. Walaupun macam sempit tapi tersusun. Jalan-jalan dia pon licin dan cantik jer. Gituwww puji habis2! Hahaha... 




Untuk makan pagi? Haaa kiteorang masak sendiri. Alhamdulillah jimat duit. Kiteorang masak telur dadar jer for breakfast. Then tghari masak lunch pulak. Kiteorang masak ayam masak lemak, sayur goreng telur dan nasi. Sini cara dorang masak nasi mmg letak banyak air and so korang susah nak jumpa nasi yang dah siap masak sebutir sebutir tu. Sini nasi dia basah sikit.

After lunch all of us went to the Great Mosque of Central Java, located in Semarang City. The mosque complex covers 10 hectares (25 acres). There are three central buildings arranged in the shape of a U, with the domed mosque at the centre; all buildings have pitched, tiled roofs, while the central mosque has four minarets. At the open end of the U is a series of Arabic-style arches, with Arabic calligraphs of 99 attributes of Allah, stood on 25 pillars, each representing one of the named prophets in Islam.

In the central courtyard are six large hydraulically operated umbrellas, inspired by the ones at Al-Masjid Al-Nabawi in Medina, which are used to protect worshippers; six umbrellas represent the six tenets of iman. More than 15,000 worshippers can be fit in the 7,669-square-metre (82,550 sq ft) prayer area.

 With Ad Rosli, Ecah, Niezat, and Hazwan at the front entry.


Next stop we went to the famous Lawang Sewu located at the city of Semarang. I found out that its former names was Administratiegebouw Nederlands-Indische Spoorweg Maatscappij! Can you pronounce it well? Lol.






Aku punya pakaian mesti nak style jer kan, hahaha sebab aku tau bukan selalu travel so bergaya sakan lah. OOTD sikit! Baju beli kat tepi jalan yang jual murah2 tu, seluar from Uniqlo, kasut Nike. 


So after we dropped off Ecah at the airport since she's only here for three days, all the boys went to Sam Poo Kong. But we didn't want to enter. Duk luar jer.. huhu.. Terbang lah kau bunga meninggal kumbang-kumbang di sini. Eh :P

Malam pulak kiteorang g lepak kat Bukit mana ntah. Lupa. Sama macam Bukit Ampang view tgk KL tapi kat sini view tgk Bandar Semarang. Agak sejuk gak sini, and kat sini ada tempat karaoke. Nope, kiteorang tak karaoke,lepak minum jer..