Nuffnang

Wednesday, February 10, 2016

Yogyakarta, Indonesia [Hari Pertama]

Assalamualaikum!

Hi semua, omg lama abam x update blog. Banyak benda nak update tapi abam nak update ni dulu. My very own first time on an air plane and out from Malaysia! Muahahaha! Feeling? HEAVEN! Haha. So uhmm.. It all was planned at the end of the year 2015 but all stuff was packed and prepared a couple of days before flew to Yogyakarta, Indonesia. It was a super-awesome proud moment ever experienced in my life as it was my very first time travelled outside of Malaysia. I went for 5 days and let's start with day 1! (damn still excited about travelling, it is one thing that makes me feels alive)

Tu dia Episode 1 Edisi Indonesia! Hahaha kemain abam bila update blog. Lol. Haa kalau korang tertanya dan nak tau ktner gambar ni diambil. Meh scroll ke bawah.

Abam ada terbacan kat facebook pasal benda2 yang biasa orang buat bila travel. Amek gmbr passport! Hahaha abam pon terikut! 

Flew all the way from Senai Airport, Johor Bahru, Malaysia and landed at Adisucipto Airport, Yogyakarta, Indonesia. Alhamdulillah at the time the plane landed, ttibe pulak ribut. Nasib xde pape. Cuak gak sebenarnya. Yay first landed succeeded! Ticket flight secara kasar dalam RM412+- macam tu (pergi dan balik). Tapi pergi dan balik tu kiteorang beli asing tu harga lain sikit. Dari sini kiteorang straight ke Gunung Merapi. Naik teksi, sampailah habis kiteorang g check in Hotel Borubudur, total R.p 320 atau RM98.09, kira okay lah sebab kalau kita g sini.. kita kaya babe. Lol

Kemain aku bergaya sakan padahal naik gunung jer pon. Haha tapi kene lah jugak sbb nak bergambar. Lol tu motif nyer! Haaaaaa 

Sampai jer kat airport, abam actually blur gak. Kepalanya si Niezat (baju hitam), terus cakap nak ke Gunung Merapi, dengan terlampau excited nyer abam and Ad Rosli (baju putih) and Ecah (baju biru) terus agreed nak ke Gunung Merapi. Kalau bab2 Gunung ni memang abam excited lebih. Hahaha

Gunung Merapi ni macam yang diceritakan oleh Pak Maryono (driver jeep kiteorang kat sini) bagitau, tempat ni pernah padat dengan penduduk kampung sampai lah pada satu masa tu Gunung Merapi ni meletus and it took thousands of life there. Paling teruk dalam sejarah Gunung Merapi tahun 2010. Macam dalam gambar atas ni, ni lah tempat lava mengalir hasil daripada letusan Gunung Merapi tu. Abu2 dia semua still ada and berbau lagi. Lori-lori ni semua Pak Maryono cakap dorang kutip batu2 kat sini pastu jual. Jual untuk apa itu aku x sure.

Jalan kat sini memang susah sangat-sangat dan korang nak taknak memang kene naik jeep sebab that's the only vehicle yang boleh lalui semua batu2 besar and jalan yang berlubang sampai lah ke kaki Gunung Merapi. Sewa dia dalam R.p 200,000 x silap atau RM61.39 duit Malaysia. Nak tips? haaa kalau korang nak datang sini abam suggest korang naik ngn Pak Maryono. Serious x rugi and berbaloi! Heee nanti abam bagitau kenapa k. 


"The House of Memory" kawasan pertama kiteorang sampai. Ni antara kawasan perkampungan masyarakat sini yang majority nyer menternak dan berucuk tanam. Kesan dari letusan tu hanya tinggalkan tulang jer.

Gambar-gambar masa kejadian letusan Gunung Merapi.

Tulang Lembu aummm


Tempat ni boleh dikatakan sebagai Museum lah, sebab dorang pamerkan semua barang dan kejadian masa letusan tersebut. Ada jugak kat sini jual souvenir kalau korang nak beli.

Photo by Pak Maryono.

Well, on our way to the upper hills, we saw this guys and their big machine, they said they were currently on a "Theme Park" (sort of) project. Xtau bila siap.

Batu Alien (Alien Rock) is the famous stone located here. Originally a rock from Mount Merapi that were blasted from the Mount and crashed here. The crack made it like a stone that have eyes, mouth, and ears. Look clearly at the picture.

Tinggi Gunung Merapi 9610 kaki and kalau nak tengok lagi cantik korang kene datang waktu pagi or tengahari macam tu. 

What I really love about this is that Pak Maryono really good at taking photos although at first I was so hesitating that he couldn't take photos as much as how I want it to be and turned out he kill it! damn this is one of the reason you guys should take Pak Maryono as your driver for this Mount Merapi adventure day-trip. 







Perasan model jap.

 Gotta love this one, photo by Pak Maryono.

 Candid photo


 All of us including Pak Maryono (right)




 Ni actually bunga/lalang betul. Warna asal warna gold-coklat tapi yang ni dorang dah warnakan.



Dah puas berjalan dan selepas tu kiteorang stay kat Hotel Borobudur. Bab makan ni aku lemah sikit sebab xtau nak makan katner walaupun kat sini orang islam ramai. Cuma aku x biasa lagi kan. Haa yang dalam gambar ni Nasi Putih, Tempe Goreng, Sambal, Timun, dan Air Teh Ais. Total R.p 9500 atau RM2.92. Murah giler! Mula2 aku fikir mahal tau sebab yelah dorang kat sini main ribu kot! Tak main lah seringgit, dua ringgit. hehehe. Sedap sambal dia, and kat sini memang famous giler dengan Teh Ais dia atau pon Teh Botol. Total untuk sehari abam spent untuk hari abam (drum roll) R.p 250,000++ which mean RM76.64++ murah kan!? Perghhhh berbaloi. Okay lah hari pertama selesai. Kita sambung hari kedua pulak nanti k!